Gees, een prachtig brinkdorp in Drenthe

0
2380
Saksische boerderijen in brinkdorp Gees
Saksische boerderijen in brinkdorp Gees

Gees ligt in het zuidoosten van de provincie Drenthe. Een prachtig brinkdorp, dat ligt op een langgerekte zandheuvel. Dit dorpje met een gedeeltelijk beschermd dorpsgezicht ligt in de gemeente Coevorden en telt ongeveer 600 inwoners. Je vindt hier nog veel karakteristieke Saksische boerderijen terug zodat het authentieke karakter van dit boerendorp in Drenthe behouden blijft. In 2008 vierde Gees zijn 800-jarig bestaan.

Rust en Stilte in Gees

Als je dit dorpje binnenwandelt voel je de rust en hoor je even helemaal niets. Buiten de vogeltjes die fluiten, is het stil op straat. Alhoewel dit in het zomer seizoen wel anders is aangezien Gees een enorme toeristische trekpleister in Drenthe is. Maar als je op rustiger tijden door het dorp loopt, zoals nu in de winter, dan voelt het echt even alsof je in een andere wereld bent en kom je volledig tot rust. Het is bijna niet voor te stellen hoe stil het hier is als je bijvoorbeeld uit de drukke randstad komt.

Authentieke boerderijen in Gees
Authentieke boerderijen in Gees
Lieflijke straatjes in het esdorp Gees
Lieflijke straatjes in het esdorp Gees

De Hondsrug

Gees is één van de hotspots van De Hondsrug. Het schitterende Hondsruggebied in Drenthe is uniek. Zo’n 150.000 jaar geleden vormden de ijstijden er ruggen en dalen en vormden zo een gevarieerd en uniek landschap.

Beschermd dorpsgezicht in Gees
Beschermd dorpsgezicht in Gees

De Steen van Gees

Een opvallende bezienswaardigheid van dit dorp is de ‘Steen van Gees’, de grootste zwerfkei van Nederland. Deze weegt 35 ton, is 2,3 meter hoog, 3,90 meter lang en 2,75 meter breed. Deze bezienswaardigheid komt uit de ijstijd en ligt voor, hoe toepasselijk, café en groepsaccommodatie De Zwerfkei. En inderdaad, hij is echt groot!!

De Steen van Gees
De Steen van Gees
De grootste zwerfkei van Nederland in Gees
De grootste zwerfkei van Nederland in Gees

De Beeldentuin

Een andere bezienswaardigheid ligt net buiten het dorp: de beeldentuin en galerie Beelden in Gees. In deze prachtige tuin vind je de mooiste beelden, schilderijen en andere kunstwerken van diverse kunstenaars. Deze is in de wintermaanden gesloten. Kijk voor actuele openingstijden op de website. Een kaartje kost voor volwassenen 10 euro en voor kinderen van t/m 10 jaar 5 euro. Zeker een bezoekje waard!

Historische Toertocht Rondom Gees

Ook wordt er elk jaar in April een toertocht door een deel van Drenthe georganiseerd voor historische motoren uit 1920 of ouder. Deze jaarlijks terugkerende dag draagt de naam Rondom Gees en trekt ieder jaar meer klassieke motoren en bezoekers. In 2020 wordt de tocht op zaterdag 18 april gehouden.

Historische elementen in Gees
Historische elementen in Gees
Historische beelden in het Drentse Gees
Historische beelden in het Drentse Gees

Engelse Antiekwinkel

Aan de rand van het brinkdorp vind je de Engelse curiosa en antiek winkel Just-British. Ze verkopen hier antiek, curiosa en collectables uit Engeland. Alles wat ze verkopen wordt door hun zelf in Engeland gekocht en opgehaald. Leuk om hier even een kijkje te nemen. Het is echt een heel leuk en bijzonder winkeltje. Ze zijn trouwens het hele jaar geopend, maar kijk even op de website voor de openingstijden.

De Engelse curiosa en antiek winkel Just-British
De Engelse curiosa en antiek winkel Just-British

Ambachtelijk IJs

Voor veel mensen is IJssalon Talenti een begrip. Er komen jaarlijks veel toeristen speciaal voor het ambachtelijk ijs in verschillende smaken. Ook voor een kopje koffie of lunch kun je terecht bij deze ijssalon. Hun ijs wordt gemaakt met melk van eigen koeien, en ook hebben ze melkvrij, glutenvrij en notenvrij ijs. Helaas heb ik dit ijs niet kunnen testen aangezien ik hier in de winter was en ze dan niet open zijn. Een goede reden dus om nog eens terug te gaan 🙂 Vanaf 4 april 2020 zijn ze weer open.

Dus ben je in de buurt of verblijf je in één van de vele vakantieparken, campings of accommodaties in de omgeving bezoek dan zeker dit mooie authentieke esdorp in Drenthe.

Accommodaties in de Omgeving

Wil je graag overnachten in de buurt van het Drentse Gees, kijk dan eens bij de volgende vakantieparken voor inspiratie:

Tips in de Buurt

  • Wildlands Adventure Zoo in Emmen (14,5 km) website
  • Hunebed D50 + D51 in Noord-Sleen (8,5 km) website
  • Stedelijk Museum in Coevorden (10 km) website
  • Beelden in Gees in Gees (1 km) website
  • Plopsa Indoor Coevorden in Dalen (12 km) website

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in